Når man skal velge lister står man i posisjon til å velge helt fritt. Allikevel er det noen små ting man bør tenke på før man tar valget om både taklist og gulvlist. 

For noen spiller lister absolutt ingen rolle, men for andre har det veldig mye å si og utgjør selve rammen på verket. Allikevel så bør det første man tar stilling til når man skal velge lister, være om listene skal være en del av veggen eller gulvet. Tidligere hadde man ofte som vane å velge hvite lister, men i senere tid har det blitt mer og mer trendy å få lik farge på vegger og lister. Dette kan bidra til å skape en mer helhetlig profil på rommet.

Hvite lister

Lister kan både framheve og skjule overgangen fra karm til vegg eller gulv. Mange velger lister for å ramme inn og skape særpreg. Aller helst rundt dører, vil mange gjerne bruke lister for å framheve. Hvite lister rundt dører, med beisede vegger framhever døren, og skaper kontrast fra de mørke beisede veggene. Det man bør tenke på om man velger hvite lister på en mørkere vegg, er at listene ikke blir seende for spinkle ut. Da kan det se bedre ut med en litt bredere og profilert list. En som skaper en fin kontrast fra de mørkere veggene, som på bildet under.

Hvite, profilerte lister framhever døren og skaper fin kontrast.

Ton-i-ton-lister

En fin måte å bruke listene på er og velge samme farge på listene og utforingene som resten av rommet. Det vil på mange måter skape et mer helhetlig rom, samtidig som beiset eller malte lister vil kunne være lettere å holde rent. Dersom man velger å gå for enkle lister uten profil vil det lettere gå i ett med rommet, i stedet for at listene trekker oppmerksomheten. Å male lister og utforinger i samme farge kan gi et roligere uttrykk, samtidig som utsikten blir framhevet mer. Det gjør at man slipper de hvite rammene rundt karmer og vinduer, som bidrar til en sterk kontrast mot de mørke beisede fargene. Å la listene følge fargen på veggene vil gjerne løfte veggen litt. Samtidig gi en følelse av et større og høyere rom.

Ton-i-ton med lik farge på vegger, lister og utforinger.

Malte lister

Ofte vil mørkere, malte lister og utforinger bringe naturen mer inn i rommet. Å male listverket i en annen farge enn resten av rommet kan gi en følelse av lunhet. Når man velger malte lister er det viktig å passe på at fargen passer til veggen. Ellers kan det fort oppleves som at listene deler opp rommet. Malt listverk vil kunne bidra til at man ser fargene og detaljene på panelet bedre. Lik farge på dør og karmlist på beiset vegg vil gjøre mye med rommet, og sette et eget preg.

Malte lister gjør at fargene og detaljene kommer mer fram.

Inntrukket gulvlist

Å benytte seg av en inntrukket gulvlist er også en mulighet. Det vil gi huset eller hytta et rent og minimalistisk uttrykk, og er mye lettere å rengjøre. Du slipper de glippene som ofte dukker opp mellom panelet og listene, der det ofte legger seg mye støv.

Inntrukket gulvlist.

Vi i Vyrk leverer et bredt utvalg av lister, både enkle og profilerte. Lik farge på listverk og vegger er virkelig i vinden for tiden. For å unngå for store fargeforskjeller på listverk og panel er det en stor fordel at det behandles samtidig. Vil du se nærmere på hvilke listverk, både enkle og profilerte, som vi i Vyrk leverer så ta en titt her.