Når man skal velge lister står man i posisjon til å velge helt fritt. Allikevel er det noen små ting man bør tenke på før man tar valget.

For noen spiller lister absolutt ingen rolle, men for andre har det veldig mye og si og utgjør selve rammen på verket. Allikevel så bør det første man tar stilling til når man skal velge lister være om listene skal være en del av veggen eller gulvet. Tidligere hadde man ofte som vane å velge hvite lister, men i senere tid har det blitt mer og mer trendy å få lik farge på vegger og lister. Dette kan bidra til å skape en mer helhetlig profil på rommet.

Hvite lister

Lister kan både framheve og skjule overgangen fra karm til vegg eller gulv. Mange velger lister for å ramme inn og skape særpreg. Aller helst rundt dører, vil mange gjerne bruke lister for å framheve. Hvite lister rundt dører, med beisede vegger framhever døren, og skaper kontrast fra de mørke beisede veggene. Det man bør tenke på om man velger hvite lister på en mørkere vegg, er at listene ikke blir seende for spinkle ut. Da kan det se bedre ut med en litt bredere og profilert list, som skaper en fin kontrast fra de mørkere veggene, som på bildet under.

Hvite, profilerte lister framhever døren og skaper fin kontrast.

Ton-i-ton-lister

En fin måte å bruke listene på er og velge samme farge på listene og utforingene som resten av rommet. Det vil på mange måter skape et mer helhetlig rom, samtidig som beiset eller malte lister vil kunne være lettere å holde rent. Dersom man velger å gå for enkle lister uten profil vil det lettere gå i ett med rommet, i stedet for at listene trekker oppmerksomheten. Å male lister og utforinger i samme farge kan gi et roligere uttrykk, samtidig som utsikten blir framhevet mer. Det gjør at man slipper de hvite rammene rundt karmer og vinduer, som bidrar til en sterk kontrast mot de mørke beisede fargene. Å la listene følge fargen på veggene vil gjerne løfte veggen litt, og gi en følelse av et større og høyere rom.

Ton-i-ton med lik farge på vegger, lister og utforinger.

Malte lister

Ofte vil mørkere, malte lister og utforinger bringe naturen mer inn i rommet. Å male listverket i en annen farge enn resten av rommet kan gi en følelse av lunhet. Når man velger malte lister er det viktig å passe på at fargen passer til veggen, og at det ikke oppleves som at listene deler opp rommet. Maling på listene vil kunne bidra til at man ser fargene og detaljene i listverket og panelet bedre. Dør og lister i samme farge i kombinasjon med beiset vegg vil sette et eget preg på rommet, og gjør mye med rommet.

Malte lister gjør at fargene og detaljene kommer mer fram.

Inntrukket gulvlist
Å benytte seg av en inntrukket gulvlist er også en mulighet. Det vil gi huset eller hytta et rent og minimalistisk uttrykk, og er mye lettere å rengjøre. Du slipper de glippene som ofte dukker opp mellom panelet og listene, der det ofte legger seg mye støv.

Inntrukket gulvlist.

Vi i Vyrk leverer et bredt utvalg av lister, både enkel og med profiler, som kunden kan velge sin unike farge på. En lik farge på listverk og vegger er virkelig i vinden for tiden, og for å unngå for store fargeforskjeller på listverk og panel er det en fordel at det behandles samtidig. Vil du se nærmere på hvilke listverk, både enkle og profilerte, som vi i Vyrk leverer så ta en titt her.