Å velge innvendig panel kan ofte være avgjørende for uttrykket i rommet, og det finnes flust av typer å velge mellom. Beiset eller malt, furu eller gran, stående eller liggende, glatt eller struktur – mulighetene er mange. Panel gir deg muligheten til å velge tilpasninger som passer for deg og din stil. Dermed kan man skape akkurat det uttrykket du er ute etter. Før du tar valget, kan du lese her for å finne ut hva som bør vurderes.

Gran eller furu?

Den første avgjørelsen som bør tas er om valget faller på gran eller furupanel. Disse er de desidert mest brukte typene til innvendig panel. Forskjellen på de to er at Gran ikke har kjerneved, som gjør at den er et lysere panel. Gran har også kvistene tettere sammen enn det er på furupanel, samtidig som kvistene har en mindre størrelse. Furu derimot anbefales ofte ved overflatebehandling, og er desidert det treslaget det brukes mest av på Vyrk. Furupanelen har ofte mer liv i strukturen og kvistene, og har også et mer rødlig utseende på kjerneveden. Trepanel er et levende materiale og man ser tydelig forandringene i treverket ut fra hvilket panel det er og dimensjonen som velges.

Furu til venstre med større kvister og en rødere kjerneved. Gran til høyre med mindre kvister, og ingen kjerneved.

Stående eller liggende?

Montering av panel kan gjøres både stående og liggende, og rommets form er ofte avgjørende for hvordan man bør montere panelet. Stående panel er ofte det vanligste og enkleste å sette opp. Den stående panelen vil også gi rommet følelsen av en høyere takhøyde, og gi rommet et luftigere uttrykk. Liggende panel vil ofte senke takhøyden, men vil bidra til at rommet virker lengre og gulvflaten større. Dette valget er også veldig delt, og bestemmes av de ulike preferansene hver enkelt har. Det som bør gi en pekepinn på valget er hvordan rommet er utformet og hvilket uttrykk du ønsker å lage.

Stående glattpanel gir et moderne og rent uttrykk på rommet. Hytte fra Halvorsengruppen

Trenden

Trenden de siste årene har rettet seg mer mot de klassiske, minimalistiske paneltypene som glattpanel og sprekkpanel. Både glattpanel og sprekkpanel gir overflaten på rommet et roligere uttrykk uten noe profil på panelet, og brukes ofte både på vegger og tak. For å gi veggene litt mer spill er det flere som velger panel i tre forskjellige bredder. Dette kan ofte gi forskjellig farge på de ulike dimensjonene da tre er et levende materiale og ingen er like. På hytta velger mange litt grovere og bredere panel, spesielt når det kommer til stue og kjøkken da disse ofte er de største rommene. Når rommet er større, så er det ingenting i veien for å velge et litt grovere eller bredere panel. Østerdalspanel eller tømmerpanel er eksempel på slik type innvendig panel, og det grove panelet gir et tradisjonelt hyttepreg, og skal etterligne gamle, laftede tømmerhus.

Ferdigbeiset innvendig panel til vegger og tak

Liggende østerdalspanel er en grovere paneltype, og gir følelsen av laftet tømmerhus.

Overflatebehandling

Ved en industriell påføring av beis og maling vil dette gi en jevn og fin overflate, og sparer deg for både tid og penger samt at det gir en mye bedre kvalitet. Ved industriell overflatebehandling av panel vil man sørge for at riktig mengde av beis eller maling blir jevnt påført på hele panelet, og på den måten unngå krympestriper. Vi leverer alle fargekombinasjonene til Jotun, men har også egne, unike beisefarger som vi brekker og blander selv.
Dersom du ønsker mer informasjon om panel eller overflatebehandling, ta gjerne kontakt med oss på Vyrk.