Et godt valg for miljøet, er ofte det vi kan slippe å bytte ut ofte, og samtidig benytte oss av i lang tid. Å velge tre på vegger og gulv er derfor ofte noe som gir store fordeler, både for miljøet og inneklimaet. Trenden vender seg også mer og mer mot å bygge med tre. Mye av grunnen til det kan ligge i den økende bekymringen av klimaeffektene vi står overfor i dag.

Bygge med tre

Tre er ifølge Treteknisk Institutt det mest miljøvennlige byggematerialet vi har i Norge, og det å bygge med tre har vist seg å ha klare miljøfordeler. Trevirke er basert på fornybart råstoff, og dersom det forvaltes på en bærekraftig og riktig måte så kan tre brukes i det uendelige. Å benytte seg av trepanel inne i bygg der vi oppholder oss, vil påvirke vår hverdag. Treet kan regulere temperaturen og fukten inne, for eksempel dersom du koker noe på kjøkkenet vil treet kunne være med å regulere innetemperaturen deretter. Trepanel har også muligheten til å holde på varmen, og sirkulere den rundt.

Schweigaardsgate i Oslo har fått levert våre Antibrann-plater som ikke brenner eller avgir giftig røyk.

Tre og brannkrav

I de siste årene har det skjedd en voldsom utvikling i å bruke tre som bygningsmateriale spesielt i større offentlige bygg. Tidligere har det vært flere argumenter mot å bygge med tre på grunn av brannfare. I større offentlige bygg derimot, er det ofte mange krav som må tilfredsstilles før bygget kan benyttes. Vi i Vyrk har mulighet til å brannbehandle produktene for å tilfredsstille brannkrav på ulike prosjekter. Alt fra større finérte plater til spiler i lange lengder kan behandles. Spiler gir rommet et eget preg, og bidrar til å forbedre akustikken i rommet.

Flotte kvistrene furuspiler til lekkert gangparti for akustiske og miljømessige fordeler.

Beise eller male?

I tillegg til å kunne brannbehandle produktene, har vi i Vyrk også mulighet til å beise og male i akkurat den fargen du ønsker. En viktig huskeregel før man bestemmer seg er om man ønsker å beise eller male. Dersom du velger å beise, har du mulighet til å male senere. Men dersom du velger å male, vil det ikke lenger være mulig å beise. Dette er på grunn av at beisen trekker seg inn i treverket, mens malingen legger seg som en hinne utenpå. Det er allikevel en stor fordel å få det fabrikkbehandlet første gangen for å forhindre krympestriper, uavhengig om man beiser eller maler. Vi har et uendelig utvalg av beisefarger, og lager våre egne spesielle kombinasjoner av beis. Se gjerne vårt utvalg av beisefarger her.

Vår egne beisefarge, Bitihorn, på flott skjåk-panel i lekker hytte fra Eikås Hytter og Hus.

Dersom du har spørsmål om våre finérte antibrann-plater, spiler eller panel, ikke nøl med å ta kontakt med oss.