Å tilbringe tid i naturen kan for mange gi en stor glede. Det er også forskning som tyder på at det å oppholde seg i skog og mark er både sunt for helsa og skaper en indre ro. Derfor vil det å bygge med tre også kunne gi noen av de samme fordelene. 

Det man kanskje derimot ikke vet er at det kan tyde på at de samme fordelene gjelder også når man bygger eller innreder med trepanel hjemme. Å bygge med tre og å bruke panel inne gir derfor en økt følelse av velvære, samtidig som det reduserer energiforbruket.

Positive gevinster ved å bygge med tre

Positive gevinster for helsa og miljøet er helt klart gode grunner for å bygge med tre, men i følge Treindustriens Lille Grønne finnes det altså flere:

  • Tre er et naturmateriale, og er derfor ikke tilsatt noen giftige tilsetningsstoffer.
  • Tre er en fornybar ressurs, og kan derfor gjenvinnes og brukes om igjen.
  • Ved riktig bruk, er tre et meget holdbart materiale.
  • Tre er både fuktighets- og temperaturregulerende og skaper et godt inneklima.
  • Tre er energibesparende, ved at det klarer å holde på og sirkulere varme.
Bygge med tre gir godt inneklima

Trepanel gir et godt inneklima, og et lunt uttrykk.

Årsaken til den positive effekten dette materialet har kan være fordi det oppfattes som naturlig, og at det på den måten påvirker kvaliteten på inneluft, fuktbalanse, komfort og akustikk. I tillegg til disse punktene må vi også tilføye at treverk skaper en lun og harmonisk stil. Tre har vært brukt i århundrer og blir mer og mer populært i disse tider også, ikke bare til hus og hytter men også til større bygg og bygninger. Man kan derfor si at tre er tidløst.

Panel i Sjemmedal Hytte

Lik panel i både vegger og tak gir et stilrent uttrykk. Hytte bygget av Sjemmedal. Foto: Pål Harald Uthus

Velger du ferdigbehandlet treverk fra Vyrk kan du være trygg på at panelet ivaretar miljømessige og helsemessige fordeler. Vyrk har produktene sine i Svanens Byggevareportal. Kjøper du disse produktene vil du bidra til å redusere både klimaavtrykket og stoffer som er miljø- og helsefarlige.

 

Kilder – Norsk Treteknisk Institutt, TreIndustrien