Å la treverket på et bygg få et ubehandlet utseende, er blitt mer og mer populært. Et bygg behandlet med jernvitrol vil få et sølvgrått uttrykk, preget av vær og vind. Det hjelper selvsagt også å vite at denne behandlingen bare trengs å gjennomføres en gang, og at treveggen er vedlikeholdsfri. Dersom man ikke ønsker å male eller beise den utvendige kledningen, er dette den ypperlige løsningen for å få det flotte «fjellhytte»-preget på treverket.

Behandling med jernvitrol gir kledningen raskt og enkelt et gammelt, slitt utseende og gråaktig patina. På den måten vil treverket få et sølvgrått utseende på overflaten, som påvirkes av to ting; fuktighet og sollys. Å bruke jernvitrol vil sette i gang den naturlige aldringen av treverket fortere. Dette på bakgrunn av at treverkets overflate reagerer med sollyset, og deretter brytes ned.

Viktig å huske på

Det man er nødt til å huske på før man velger en jernvitrolbehandling på huset eller hytta, er at denne behandlingen ikke inneholder olje, og treverket på bygget vil derfor være helt åpent. Om man derimot gir treverket god lufting og unngår bakkekontakt vil det kunne holde lenge. Det er også en stor fordel å slippe å behandle treverket igjen senere, det trengs kun en behandling før det er klart for bruk. En ting som er viktig å tenke på er at treverk som befinner seg under takutstikk, karmer og skygge i områder som er skjermet for regn, vil ofte bruke lengre tid på å bli grått. Dette kan i starten gi et litt skjoldete utseende, men vil jevne seg ut etter hvert.

Jernvitrol, skruer og metallbeslag

Vyrk behandler utvendig kledning med jernvitrol ved å røre jernvitrolsulfatet med vann, som deretter påføres den utvendige kledningen. Jernvitrol kalles også gjerne jernsulfat, og består av jern og salt. Jern, salt og vann er en dårlig kombinasjon. Det er viktig at monteringen av jernvitrolbehandlet trelast må skje med syrefaste skruer og spikre for å hindre rust. Metallbeslag rundt dører og vinduer kan også begynne å ruste og gi rennmerker når regnvann renner fra kledningen. Disse bør også derfor være laget av egnet materiale. Denne type behandling gjør at det ytterste laget av treverket brytes ned kjemisk. Man kan derfor aldri påføre maling senere. Derfor er du nødt til å være sikker på at det er denne behandlingen du ønsker at din kledning skal ha.

Ta gjerne kontakt med oss på Vyrk om du har spørsmål om utvendig kledning, både malt, beiset eller behandlet med jernvitrol.