Våren er desidert en høysesong for oppussing, og mange går i disse tider med tanker om å renovere, pusse opp eller bygge nytt. Spesielt er det den utvendige kledningen som ofte blir byttet ut eller oppgradert i vårens milde vær. Når dette skal gjennomføres er det ofte godt å kunne tenke på at både grunningen og det første strøket kan være ferdig påført, og spare deg for flere timers arbeid.


Dekkende malt eller beiset?

Når den utvendige kledningen skal skiftes, er det ofte flest som velger å gjøre dette på vårparten når været både er mildt og lyst. Før man velger kledning er man nødt til å finne ut hvilke farge man ønsker, enten det skal være dekkende malt eller beiset. Det som kan være lurt å ha i minnet er at en dekkende maling har lengre vedlikeholdsintervaller enn beis. Altså at det tar lenger tid før det er nødt til å males eller beises igjen. Vedlikeholdsintervaller vil allikevel påvirkes av lokale klimatiske forhold og vedlikehold er det derfor viktig å gjøre etter behov.

Venstre: Vegg Jotun 0175 Tjærebrun, grunnmur Jotun 1912 Varm Jord. Høyre: Vegg Jotun 1141 Natural Beige, dør Jotun 8426 Dewy Green. Foto: Jotun Uteinspirasjon


Fordeler ved fabrikkbehandlet kledning

Kledningen vil komme fra produksjonen ferdig grunnet og med ett strøk, påført under gode temperaturer og med riktig påføringsmengde på treverket. Ved å benytte seg av den fabrikkbehandlede kledningen, vil man også kunne unngå omleggsråte og krympestriper, som ofte kan dukke opp på selvbehandlet panel. Kledningen vil først behandles med grunning, som man lar trekke inn i trevirket og forbereder til det første strøket. Mellomstrøket påføres når grunningen har tørket helt inn, og vår beise- og sprøytemaskin vil påføre maling eller beis på hele bordet. Når panelbordene går gjennom maskina vil vi sørge for riktig påføringsmengde, og en god kvalitet.

Skap en kontrast ved å velge en annen farge på døren. Vegg Jotun 0099 Sort, dør Jotun 1378 Kontur. Foto Jotun Uteinspirasjon

Er det en ting man definitivt sparer ved å velge en fabrikkbehandlet kledning, så er det tiden. Både grunning og mellomstrøket er ferdig påført, og når kledningen skal opp gjenstår det bare å påføre toppstrøket. Dersom man ønsker å spare enda mer tid, lønner det seg å male umiddelbart etter kledningen er satt opp. Man kan vente opptil 2 år før toppstrøket skal på. Allikevel vil man ved å påføre med en gang gi kledningen en tykkere beskyttelse for økt levetid. Samtidig vil man også slippe å måtte vaske huset før man tar toppstrøket og på den måten spare enda mer tid.

Venstre: Vegg Jotun 10168 Muted Yellow. Høyre: Vegg Jotun 12136 Gentle Yellow. Foto: Jotun Uteinspirasjon

Ved å velge ferdigbehandlet kledning vil man kunne spare både kostnader og tid. Samtidig får man en beskyttet kledning fra øyeblikket det kommer opp. Ta gjerne kontakt med oss i Vyrk om du har noen spørsmål så vil vi hjelpe deg.